Midsommartraditioner

Midsommar är en av Sveriges mest uppskattade högtider. Då firar vi att solen står som högst på himlen och med folkdans, musik och svenska midsommarklassiker välkomnar vi sommaren. På ett traditionellt midsommarbord står oftast uppdukat färskpotatis, flera sorters sill, gravad lax, ostpaj, romsås, snap, köttbullar och jordgubbstårta.

Förr i tiden, i bondesamhället, betydde midsommar brytpunkten för arbetsåret och att klä midsommarstången men löv ska ha symboliserat god sådd och växtlighet. Men traditionen är äldre än så.

Ända sedan medeltiden har vi firat midsommar i Sverige och enligt folktro ansågs själva midsommarnatten vara full av magiska krafter och övernaturliga väsen. Än idag sägs det att om du, på midsommarnatten, plockar och lägger sju sorters blommor under huvudkudden drömmer du om någon som håller dig kär.

Idag är midsommar för de flesta svenskar starten på sommaren och semestern. I Vaxholm firar vi traditionsenligt på Lägret där vi klär och reser midsommarstången innan Vaxholms folkdansgille bjuder upp till dans. Många packar picknickkorgen med godsaker och lägger ut filten i den soliga parken.